Nordlands Jeanne D'Arc  

Den unike historien om Norges første og høyest dekorerte, kvinnelige britiske agent under andre verdenskrig, Liv Grannes.

30.03.202120:09 Linda Netland

Nord-Norge ble en besettelse for stormaktene under andre verdenskrig. Adolf Hitler kalte det for "skjebneområde i nord". Josef Stalin krevde at de allierte åpnet en ny front mot tyskerne i nord gjennom en militær invasjon, og Winston Churchills ba sin stab forberede detaljerte konkrete planer for en alliert D-dags invasjon på Helgelandskysten.Operasjonen fikk navnet «Jupiter». Alt i 1942 var 40 tonn våpen transportert inn i skjul for de tyske okkupantene. I sentrum av begivenhetene befant Liv Grannes seg. Allerede sommeren 1940 hadde hun gått inn i motstandsbevegelsen og jobbet aktivt med britiske SOE for å hjelpe den norske motstandskampen.

Som kontordame på politikammeret i Mosjøen forfalsket hun pass og bevis, fjernet brev med sensitiv informasjon for tyskerne, og drev en utstrakt meldingstjeneste. Gestapo fikk tidlig en mistanke og overvåket henne i månedsvis. Arbeidet hennes var livsfarlig. 

Regi: Fredrik Horn Akselsen
Produsent: NordicStories Nord v/Rune Trondsen
Filmfond Nords tilskudd: 330.000
Premiere: 11. februar 2021

, click to open in lightbox