TO NYE PRODUKSJONSTILSKUDD

Styret i Filmfond Nord vedtok i styremøte 10. november å gi produksjonstilskudd til to produksjoner: Spillefilmen I jorda bor hjertet mitt og dokumentarfilmen Nordlands profet. Det er med dette totalt gitt produksjonstilskudd til seks produksjoner i 2021.

En spillefilm og en dokumentar

Det har blir behandlet 13 produksjonssøknader om statlige tilskuddsmidler i år. Det samlede søknadsbeløpet er på 10.583.000 kroner, og det er gitt tilskudd på totalt 3.450.000 kroner. Filmkonsulenter har vært Wibecke Rønseth, Gjermund Gisvold og Helle Hansen.

I jorda bor hjertet mitt
Lang fiksjon enkeltstående verk

Billedkunstner og alenemor Lena oppsøker hjembygda med et nytt prosjekt der hun utforsker kvinners posisjon i reindrifta. Hun utvikler et lidenskapelig kjærlighetsforhold til Mahtte som driver sin Siida sammen med moren sin. Forholdet velter opp følelser og lengsler hun trodde hun var ferdig med. Mahtte og Lena blir stående i full spagat mellom hennes moderne og hans tradisjonelle livsstil, og står overfor avgjørende livsvalg.

Produsent: Freedom From Fear AS v/Mona Johanne Hoel
Regi: Sara Magrethe Oskal
Manus: Sara Magrethe Oskal
Produksjonstilskudd: kr 1.000.000

Nordlands profet
Dokumentar

Ottar Brox, en visjonær samfunnsviter som gjennom sitt livsprosjekt har stått opp for den nordnorske kystbefolkninga og deres rett til å utnytte de nærliggende ressursene i havet. Dette er en kamp vi kjenner igjen fra hele verden. I de fattigste landene er det gjerne utenlandsk kapital som har vært trusselen. Hos oss har det vært nasjonal kapital som gjennom politisk godkjenning har fått tilgang til å overta felleseiet. Dette på tross av at havressursloven paragraf 2 sier at fiskeressursene i havet tilhører det norske folk.

Produsent: Original Film AS v/Mona Steffensen
Regi: Hans Eirik Voktor
Manus: Hans Eirik Voktor
Produksjonstilskudd: kr 270.000

Disse prosjektene har fått produksjonstilskudd tidligere i 2021:

Sulis
Lang fiksjon enkeltstående verk

Sulis er historien om kampen mot undertrykkelsen i gruvebyen Sulitjelma på begynnelsen av 1900-tallet. Konrad og de hardt prøvede arbeiderne står sammen i opprøret mot gruveselskapet og den hensynsløse Wennstrøm, og de vinner til slutt kampen! Sulis tar for seg faktiske hendelser ved det som var Norges nest største arbeidsplass. Gruveselskapet hadde all makt og arbeiderne slet under umenneskelige forhold i de farlige og mørke gruvene. Dette var Nordens Ville Vesten, der den sterkestes rett gjaldt hvis en skulle overleve. 104 mennesker mistet livet gjennom 104 år med gruvedrift.

Produsent: Storyline Nor AS v/ Tom Vidar Karlsen, Einar Loftesnes, Janne Hjeltnes og Trond Eliassen
Regi: Nils Gaup
Manus: Christopher Grøndal
Produksjonstilskudd: kr 750.000

Vi lover et helvete
Dramaserie

Vi lover et helvete er et nåtids relasjonsdrama om umulig kjærlighet, sivil ulydighet og konsekvensene av misforståelser/manglende forståelse og en truet fremtid. Den arbeidsledige klimaskeptikeren Daniel (24) og den samiske miljøaktivisten Elin (22) møtes og blir stormforelsket. Men da de brått finner ut at de står på hver sin side av en identitetskamp og en opprivende gruvekonflikt i Finnmarks-bygda Utfjord, blir det problemer.

Produsent: Rein Film Finnmark AS v/Mathis Ståle Mathisen og Aleksander Olai Korsnes
Regi: Rebecca Wirkola Kjellmann
Manus: Jens Martin Mienna, Karina Lystad og Kristin Selseng Vestreim
Produksjonstilskudd: kr 700.000

Dyr & dyr
Lang fiksjon enkeltstående verk

Katja (27) drømmer hver natt om sin egen død, og på dagtid døyver hun dødsangsten med en konstant strøm av digital distraksjon fra telefonen. Når hennes kjæreste tar henne med på hennes første fisketur, stikker det dypt i henne å se en fisk drepes. Kanskje kan løsningen på angsten ligge i å bli en mer idealistisk person, og å ikke bare se seg selv? Katja hopper inn i sitt nyeste prosjekt: å bli veganer. Men Katja merker raskt at den digitale distraksjonen viser seg som en sterk motstand til hennes nye idealisme.

Produsent: Mattima Film AS v/ Andrew Grant
Regi: Truls Krane Meby
Manus: Truls Krane Meby
Produksjonstilskudd: kr 430.000

Dál lea Doarvái
Dokumentar

En gjeng nyutdannede kunstnere flytter tilbake til Sápmi, til byen Masi. De slår seg ned i en gammel skolebygning, og begynner å skape. I en rød buss reiser de rundt og viser sin kunst på steder, der det hverken før eller senere har vært utstilling. De blir også dratt inn i Alta-konflikten. Takket være Masi-gruppen har ”Samisk kunst” blitt et begrep, og samiske kunstnere inviteres i dag til store internasjonale utstillinger. De var unge, de var samer. De ville forandra verden- og de gjorde det.

Produsent: Rein Film Finnmark v/Aleksander Olai Korsnes
Regi: Gunilla Bresky
Manus: Gunilla Bresky
Produksjonstilskudd: kr 300.000

 

Original Film/Hans Voktor
"Nordlands profet" Ottar Brox
"Nordlands profet" Ottar Brox