NORDLANDS JEANNE D'ARC

PREMIERE FEBRUAR 2021. Historien om Norges første og høyest dekorerte, kvinnelige britiske agent under andre verdenskrig.

07.02.202215:10 Line Selfors

Nord-Norge ble en besettelse for stormaktene under andre verdenskrig. Adolf Hitler kalte det for "skjebneområde i nord". Josef Stalin krevde at de allierte åpnet en ny front mot tyskerne i nord gjennom en militær invasjon, og Winston Churchills ba sin stab forberede detaljerte konkrete planer for en alliert D-dags invasjon på Helgelandskysten. Operasjonen fikk navnet «Jupiter». Alt i 1942 var 40 tonn våpen transportert inn i skjul for de tyske okkupantene. I sentrum av begivenhetene befant Liv Grannes seg. Allerede sommeren 1940 hadde hun gått inn i motstandsbevegelsen og jobbet aktivt med britiske SOE for å hjelpe den norske motstandskampen.

Som kontordame på politikammeret i Mosjøen forfalsket hun pass og bevis, fjernet brev med sensitiv informasjon for tyskerne, og drev en utstrakt meldingstjeneste. Gestapo fikk tidlig en mistanke og overvåket henne i månedsvis. Arbeidet hennes var livsfarlig. 

 

Regissør: Fredrik Horn Akselsen
Manus: Fredrik Horn Akselsen
Produsent: NordicStories Nord v/Rune Trondsen