Ti nye tilskudd til manus og prosjektutvikling

Filmfond Nord kan gratulere hele 10 nye tilskuddsmottakere med utviklingstilskudd i årets siste runde. Styret behandlet 9. november 20 søknader med et totalt søknadsbeløp på 1.980.000. Søknadene holdt høyt nivå og det ble gitt totalt 1.000.000 i utviklingstilskudd. Hele 16 av søkerne var menn og kun 4 kvinner. Av de som mottar tilskudd er 8 menn og 4 kvinner. Filmfond Nords filmkonsulenter i denne søknadsrunden har vært Wibecke Rønseth (fiksjon/drama) og Helle Hansen (dokumentar).

Utviklingstilskudd høsten 2022

MANUSUTVIKLING:

_(underscore)
Lang fiksjon enkeltstående verk

Et par i slutten av 30-årene møtes på en benk i Berlin og forelsker seg raskt. Begge kvinnene er intense karakterer og blir umiddelbart knyttet til hverandre. På deres andre date bestemmer de seg for å dra på en biltur gjennom Skandinavia. Ulmende konflikter som forløses og uforutsette hendelser utvikler reisen til en fullstendig katastrofe.
Filmen skildrer tilstanden av forelskelse og begjær: dynamikken i projeksjoner, nærhet og avstand, og det skiftende forholdet mellom forståelsen av seg selv og andre.

Manusforfatter: Ane-Martha Tamnes
Manustilskudd: kr. 100 000

Ild og Vann
Lang fiksjon enkeltstående verk

Ild og Vann er fortellingen om Helene som forsøker å finne en måte å forlate sin manipulerende mann Jack på. Filmen utspiller seg over to fatale døgn i Helenes barndomshjem i Lofoten. Arenaen er en stor og flott villa, finansiert av Helenes familievirksomhet HAV, et velkjent og funksjonelt klesmerke. Jack har satt hele bedriften i fare for konkurs, og kjemper som en gal for at Helene ikke skal finne ut av det. Da Helene endelig får lagt en plan om hvordan hun skal forlate Jack, oppdager hun at hun ikke lengre har noen verdier igjen på sitt navn.

Manusforfatter: Magnus Kristiansen
Manustilskudd: kr. 100 000

Ekspedisjon Nix
Lang fiksjon enkeltstående verk

Sylvia er 10 år når hun får valget: Røm eller dø! Jaget gjennom gatene i Trondheim finner hun tilflukt ombord i en seilskute. Som blindpassasjer i Le Recherche blir Sylvia med på en vitenskapelig ekspedisjon til Finnmark. Hun blir venn med Anton og sammen redder de livet til en merkelig skapning som skal vise seg å være den mest betydningsfulle oppdagelsen under hele ekspedisjonen.

Manusforfatter: Kathrine Haugen
Manustilskudd: kr. 100 000

KOFTEPOLITIET - The movie
Lang fiksjon enkeltstående verk

Lisa-Marie er en ung samisk kunstner uten sterk tilknytning til samisk kultur. Hun har gjennom årene som kunststudent, lært at hennes samiske identitet er hennes gull, for å skape seg et navn som kunstner. Selv om hun ikke kan språket, og mangler kulturkompetanse, så ønsker hun å oppnå suksess ved å ta på seg en rolle som et samisk kulturfyrtårn. Da reklameguruen Nikolai skal lage en kampanje for å selge oppdrettslaks, og ønsker å gjøre dette gjennom å fortelle om den samiske elvekulturen, så ser Lisa-Marie et samarbeid med ham som en perfekt mulighet til å oppnå status som samisk kulturbærer.

Manusforfatter: Egil Pedersen
Manustilskudd: kr. 100 000

Nødbluss
Lang fiksjon enkeltstående verk

Cornelia er en nordnorsk musiker i førtiårene som sliter i Oslo. Karrieren er på hell, hun har problemer med sin samboer, har store økonomiske utfordringer og har en utsvevende livsstil. Valgene hun tar i livet sender henne helt til bunnen, men en telefon fra hjemstedet blir en vekker og hun bestemmer seg for å vende tilbake til Nord-Norge - et sted hun har lagt bak seg de siste tjue årene. Tilbakekomsten blir krevende med et tomt barndomshjem og en alvorlig syk mor, men det dukker opp hemmeligheter fra fortiden som gir Cornelias tilværelse en ny mening. Vil hun finne veien tilbake til livet?

Manusforfatter: Lorentz Celo
Manustilskudd: kr. 100 000

niesteboazu/nisterein
Dramaserie

Reineieren Mavnnos sin datter skal konfirmeres og han vil gi henne en verdig konfirmasjon. Mavnnos sliter økonomisk på grunn dårlig beite og problemer den velstående og kyniske reineieren Mihkkal påfører ham. Mavnnos velger å gå imot sine egne verdier og prinsipper med å bryte loven og viddas uskrevne bud. Han blir en reintyv.

Mansusforfatter: Jens Martin Mienna og Per Ivar Jensen
Manustilskudd: kr. 100 000

Adogit
Dramaserie

This is the saga of the old family dynasty on the small island of Bjarkøy in Hålogaland in Northern Norway. The oldest sources say that this land was called Adogit, and later Hålogi, - the land of high flames and bright nights. Life in the beautiful landscapes of the high North was not always lived in peace and harmony.

The 8-episode TV drama “Adogit” brings up these old sagas: Who were these powerful people of the high North, where did their wealth come from, how did they live in their peace and their wars?

Manusforfattere: Bergsveinn Birgisso og Otto Geir Borg
Manustilskudd: kr. 100 000

PROSJEKTUTVIKLING:

Tog
Dokumentar

Jernbanen Norge stopper i Bodø, men 48 mil lenger nord ligger det en togstasjon. Den har Hilde Sagland (75) bygd utenfor huset sitt som et utropstegn for hva 80 prosent av folk i nord mener vi mangler: Nord-Norgebanen. Det er Hildes største kampsak. Hver lørdag siden 2011 har hun arrangert bålbrenning for bane, hun skriver innlegg i avisene, og har alltid et kreativt prosjekt på gang for å spre info og oppmerksomhet rundt saken.
Tog blir en humoristisk og nær film om Hildes brennende engasjement.

Produsent: KOKO FILM AS
Regi: Jenny Andersen
Manus: Jenny Andersen og Lina Killingdal
Prosjektutviklingstilskudd: kr 100 000

Lappjævel
Dokumentar

«Lappjævel» er en serie om identitet, og å bli sett for den man er. I en karakterdrevet dokumentarserie på 6 episoder skal vi utforske hva det vil si å være samisk i Norge i 2022. Vi skal følge en ung same fra Karasjok i møtet mellom sin samiske hverdag og det norske samfunnet. Han skal møte både nordmenn og samer for å utforske tilstanden til det samiske i dag, og samtidig lære mer om sin egen identitet og plass i storsamfunnet. 

Produsent: Alfred Film og TV
Regi: Silje Bürgin-Borch og Vegard Bjørsmo
Manus: Vegard Bjørsmo
Prosjektutviklingstilskudd: kr 100 000

The Reindeerqueen
Dramaserie

Undercover cop Elle is forced to leave the capital and return to her native hometown in Lapland, tasked with infiltrating the warring clans and exposing their secret commander. Her mission forces Elle to confront her childhood abandonment and understand her Sami heritage, ultimately becoming their fiercest fighter in the battle to defend and reclaim their grazing grounds.

Produsent: SAFI
Manus: Paul Simma
Prosjektutviklingstilskudd: kr 100 000

SAFI
Fra The Reindeerqueen
Fra The Reindeerqueen