Femten tilskudd til manus og prosjektutvikling

Filmfond Nord kan gratulere hele 15 nye tilskuddsmottakere med utviklingstilskudd i årets første runde. Styret behandlet 20. april 42 søknader med et totalt søknadsbeløp på 7.497.000. Det var rekordmange søknader og søknadene holdt høyt nivå. Det ble gitt totalt 1.750.000 i utviklingstilskudd. Filmfond Nords filmkonsulenter i denne søknadsrunden har vært Wibecke Rønseth (fiksjon/drama) og Helle Hansen (dokumentar).

Utviklingstilskudd vår 2023

Prosjektutvikling: 

_(underscore)
Lang fiksjon enkeltstående verk

På en parkbenk i Berlin møtes to kvinner i slutten av 30-årene og forelsker seg nesten momentant. Innen deres andre date har de bestemt seg for å spontant legge ut på en biltur gjennom Skandinavia. Uløste konflikter fra fortiden kombinert med uforutsette hendelser på reisen gjør den idylliske turen til en fullstendig katastrofe. _underscore, en dramatisk og komisk kjærlighetshistorie av sorten roadmovie fanger de tidlige, intense øyeblikkene i et nytt og uventet forhold – inkludert forelskelse, begjær, projeksjon og skiftende dynamikk mellom forståelsen av seg selv og den andre.

Produsent: Mattima Films AS
Regi: Ane-Martha Tamnes Hansgård
Manusforfatter: Ane-Martha Tamnes Hansgård, Sophie Hofmann og Stix Omar
Prosjektutviklingstilskudd: kr 100 000

 

Ekspedisjon Nix
Lang fiksjon enkeltstående verk

Sylvia (10) rømmer fra barnehjemmet og gjemmer seg i ei skute på kaia og dermed blir hun
blindpassasjer på den franske seilskuta La Recherche som i 1838 setter kursen til Norges
nordligste områder for å drive vitenskapelige undersøkelser. De franske vitenskapsmennene
konkurrerer om å gjøre de største funnene både til lands og til vanns, men den som gjør den
største oppdagelsen er Sylvia og hennes nye venn Anton. Og i motsetning til forskerne som er ombord i skipet som gjør alt de kan for å gjøre funnene sine kjent, er Sylvia villig til å ofte livet for å holde sin oppdagelse skjult for omverdenen. Ekspedisjon Nix er en dramatisk og actionfylt coming-of-age historie satt i fantastisk flott natur og lagt til en tid hvor naturvitenskapen gjorde sitt store inntog og endret verden for alltid.

Produsent: IRPAFILM AS 
Regi: 
Manusforfatter: Kathrine Haugen Nordhuus
Prosjektutviklingstilskudd: kr 100 000

 

Den Siste Mann i Verden
Lang fiksjon enkeltstående verk

Et virus har drept alle menn på jorden og religiøse fanatikere har ødelagt verdens sædbanker. Nå, 42 år senere, i en verden på randen av kollaps, får Iben beskjed av sin døende mor om at hun er han – den siste mann i verden. Iben ble operert av moren som spedbarn for å beskytte ham fra de som mente viruset var Guds vilje. Nå er Iben menneskehetens siste håp for overlevelse.

Produsent: 20/20 PICTURES AS
Regi: Torben Bech
Manusforfatter: Torben Bech
Prosjektutviklingstilskudd: kr 100 000

 

Phoenix & I 
Dokumentar

En sann historie om den nordnorske kvinnen Elisabeth Rasmussen som får en dødsdom 
ved sykehuset i Tromsø. Hun reiser til New York for å forsøke redde sitt eget liv. Her møter 
hun den herreløse hunden Phoenix og bestemmer seg for å adoptere han. Midt i kaoset av 
kreftbehandlingen, starter Covid 19. Elisabeth's skjebne avhenger av om hun kan opereres. 
Phoenix sin skjebne avhenger av om han blir trygg nok til at han kan fungere som et kjæledyr. Og om Elisabeth overlever. "Phoenix & I" er en kunsnerisk dokumentarfilm som handler om å tørre å tro at ting kan gå bra, selv når det ser ut som om alt håp er ute. Den følger den indre reisen til både Elisabeth og Phoenix, og gjennom cinematiske grep bygger den suspense rundt tema operasjon, overlevelse og betydningen av kjærlighet.

Produsent: WONDERLINE PRODUCTIONS AS
Regi: Elisabeth Rasmussen
Manusforfatter: Elisabeth Rasmussen
Prosjektutviklingstilskudd: kr 200 000

 

Manusutvikling: 

Kan vi grave han opp?
Lang fiksjon enkeltstående verk

Hvordan kan du være så sikker på at du lever? Og hvis en katt må avlives, kan man ikke bare kvele den selv? Og - hva betyr egentlig "booze and hoes"? Sarahs pappa jobber med døden, og det er egentlig han denne historien handler om. Men han stiller ikke så mange spørsmål. Han bare går rundt og puster. Og hvorfor gidder han det, egentlig? 
"Kan vi grave han opp?" handler om de store og små spørsmålene store og små stiller. Og ikke stiller. Om døden. Og livet. Og om fisk, fyrstikker og hakekors.

Manusforfatter: Aleksander Nordaas
Manustilskudd: kr 100 000

 

VIRVEL
Lang fiksjon enkeltstående verk

Rut (40) er professor i landskap og driver et forskningsprosjekt på Røst om friksjonen
mellom geologisk og menneskelig tid. Under et opphold på forsommeren får hun besøk av
barndomsvenninnene Gina og Harriet med barn. Venninnene driver dels feltarbeid og dels
oppdatering på hverandres liv omgitt av herjende barn, sjøfugl, fiskere, eventyrlystne turister og sannhetssøkende kunstnere. Rut forteller om sitt hemmelige BDSM-forhold. Øya og Ruts fortelling setter venninnes liv og fantasi i bevegelse. 

Manusforfatter: Camilla Figenschou
Manustilskudd: kr 100 000

 

Mormora Mia
Dokumentarserie

I en liten arktisk fjord i Nord-Norge lager en skuespillerinne en musikal - Mormora Mia – med
amatører og pensjonister. Og mer, gjennom sin musikal, ønsker hun å fortelle historien om sin barndoms fjord. Gørild involverer en profesjonell musikal skaper og lokalbefolkningen for å skrive en historie om Mia – en imaginær kvinne fra Kjøllefjord som skjuler mange hemmeligheter og overraskelser. Vennene våre må overvinne mange hindringer på veien, inngå kompromier for å nå stjernene himmelen. “Mormora Mia!” vil være en feel-good TV-serie i 4 episoder laget av musikk, glede og sjarm i dagliglivet.

Manusforfatter: Gørild Mauseth
Manustilskudd: kr 100 000

 

Den slemme Satan sitter dypt i deg
Dokumentar

1662 Kjelvik Tingsted, Magerøy, Finnmark. 2 kvinner anklages for Hekseri og Trolldom. Maritte Edisdatter. Består ikke Vannprøven. ”Hun flyter som en dupp”. Hun dømmes til ild og bål. Marren Christendatter ser Maritte på bålet. Synet følger henne på reiser inn i «Vår tid». Marren stevnes. Men saken utsettes. Vitnet uteblir. Marren forsvinner, men bare tilsynelatende. Hun dukker opp der kvinner ble og blir, trakassert, voldtatt, ydmyket og drept av menn. Er det selveste SATAN som står bak.

Manusforfatter: Knut Erik Jensen
Manustilskudd: kr 100 000

 

Mosjøen Metall
Dramaserie

Mosjøen Metall er en liten industribedrift i en Nordnorsk småby med nedgangstider. Her møter vi Eirik, en 34 år gammel mann som hadde sin storhetstid på videregående. De siste årene har han ikke passet inn. Han bestemmer seg for å gjøre alt han kan for å oppnå statusen «ung ufør». Playstation, fylla og ansvarsløshet. Akkurat når fremgangen på denne uetiske planen får sine første resultater, og Eirik velger å brenne brua til alle sine kollegaer, begynner hans store forelskelse fra videregående på jobb. Eirik står ved et veiskille, ansvarsløshet eller skjerpe seg og bli voksen.

Manusforfatter: Simen Nyland
Manustilskudd: kr 100 000

 

SPARKEKORET
Lang fiksjon enkeltstående verk

Elleve år gamle Gabriel ønsker å synge i det lokale koret som kjører et tog av sparkstøttinger fra hus til hus, for å samle inn penger og klær til de nyankomne flyktningene. Men når faren til Gabriel kommer i klammeri med en av bygdas flyktninger, havner Gabriel i et dilemma. Sparkekoret er en hverdagshistorie i et vinterlandskap med store fysiske og mentale avstander. Dette skal bli en spillefilm for barn og unge om å finne sitt eget verdensbilde, tørre å møte det ukjente, og gå sine egne veier.

Manusforfatter: Julia Andersen og Torfinn Iversen
Manustilskudd: kr 100 000

 

JENNA SPLITS
Lang fiksjon enkeltstående verk

JENNA SPLITS er en romantisk dramakomedie om to perioder i norsk-engelske Jennas liv, 2003 og 2023, hvor vi ser hvordan hun finner både kjærlighet og ensomhet, frihet og fangenskap, helt nye følelser og alle de samme gamle, i det som i 2003 er en ny og spennende verden på internett og som i 2023 har blitt den dystopiske varianten vi kjenner fra nåtiden. En reise gjennom en kvinnes liv, fra innestengt til kjærlighet, som også er en reise gjennom internettets utvikling.

Manusforfatter: Truls Krane Meby
Manustilskudd: kr 100 000

 

OVE
Dokumentar

Etter å ha utviklet et avansert mottakssystem for satellittbilder for NASA, blir Ove Kåven
headhuntet til en jobb for Google i Zurich. Hans tro på empiriske data og vitenskapelige 
eksperimenter blir satt på prøve når han opplever noe som ikke lar seg forklare - En opplevelse som tvinger ham til å søke hjelp fra den samiske sjamanismen og sin legendariske slektning, noaidien Johan Kaaven. Med et medlemskap i den eksklusive klubben, "Triple Nine Society", og en higen etter å bevise at det "overnaturlige" kan forklares gjennom vitenskap, setter Ove ut på en utfordrende reise for å finne svar.

Manusforfatter: Nils Gaup
Manustilskudd: kr 200 000

 

KRIGERHJERTE
Lang fiksjon enkeltstående verk

Vilja (16) er en talentfull bryter som bor sammen med to yngre søsken og en mor som er sykelig overvektig. Familien driver et huskysenter utenfor Tromsø. Vilja drømmer om å få plass i en bryterklubb i Trondheim som satser på unge jenter. For at Vilja skal kunne reise, må moren ta tak i sine utfordringer slik at hun kan fungere som mor. I terapi møter Vilja Linn (16) som er hennes rake motsetning i klassetilhørighet og temperament. Et uventet vennskap oppstår og de gir hverandre styrke og kjærlighet til å bryte fri fra vanskelige familierelasjoner slik at de kan bygge sine sanne identiteter.

Manusforfatter: Marianne Ulrichsen
Manustilskudd: kr 100 000

 

MARI
Lang fiksjon enkeltstående verk

Heksejakten i Europa er i ferd med å nå sitt høydepunkt, få steder er verre enn Finnmark. 
Adelsmann Fredrik Holst ankommer Vardø på oppdrag fra Kong Christian for å rense 
nordområdene for ondskap og trolldom. I et høyst personlig korstog tar en syk Fredrik fatt på 
oppdraget med en brutalitet og råskap man trodde tilhørte fortiden, i et desperat siste forsøk for å selv komme til himmelen når han dør. Enhver potensiell trollkvinne jaktes ned dette året. Og jo flere hekser Fredrik brenner desto friskere føler han seg. Sykdommen virker å gå i remisjon. Helt til han møter – Mari. 

Manusforfatter: Magnus Kristiansen og Magnus Meyer Arnesen
Manustilskudd: kr 100 000

 

Nissetilstanden
Dokumentar

Hver advent dukker de opp. På kjøpesentre, i gaten, offentlige institusjoner, arbeidsplasser, 
skoler og hjemme hos deg. Mennesker utkledd som ulike varianter av nisser, som kommer for å spre glede, forundring, presanger, og iblant for å skremme. Denne filmen er et portrett av det norske nissemiljøet og handler om et knippe spesielle individer som tar rollen som julenisse, over gjennomsnittet alvorlig. Det blir et innblikk i en merkelig, morsom, seriøs og fundamental human verden.

Manusforfatter: Fredrik Mortensen
Manustilskudd: kr 150 000

 

Phoenix & I