Opptur for nordnorsk film

Året har startet usedvanlig bra for nordnorsk kinofilm. I disse dager rulles det ut røde løpere for filmer og filmskapere fra Nord-Norge over det ganske land.

08.03.201713:17 Linda Netland

Filmfond Nord har vært en viktig brikke i arbeidet med å få filmene fram til kinolerretet. I 2016 brukte fondet nesten 11 millioner kroner på nordnorsk film og filmbransje, og i årets tre første måneder kan vi notere premierer på hele åtte filmer fondet har støttet.

Fredag 10. mars er det Norgespremiere på Sameblod av Amanda Kernell, en produksjon som er co-produsert av DigiPilot og Jim Hansen i Mosjøen i Nordland. Filmen har vakt oppsikt på de toneangivende festivalene i Venezia og Toronto, og på filmfestivalen i Gøteborg gikk den helt til topps i hovedkonkurransen. Sameblod blir blant annet vist i Bodø, Narvik, Tromsø, Kirkenes og Alta på premieredagen.

Karenina & I av Gørild Mauseth og Tommaso Mottola fra Kjøllefjord i Finnmark ble godt mottatt da den hadde premiere i slutten av februar. Det samme ble Trio – Jakten på Olavsskrinet som har gjort deler av innspillingen i Svolvær. Filmen lå på topp på kinostatistikken første visningshelgen for et par uker siden og trekker fremdeles barn og familier til kinoene.

Kinodokumentaren Ishavsblod av Gry Elisabeth Mortensen og Trude Berge Ottesen fra Tromsø ble vist for første gang under TIFF i januar og fikk festivalens publikumspris. Mange i nord har allerede fått se filmen, og nå gjør de to filmskaperne og selfangerne seg klare for festpremiere i Oslo.

En annen kinodokumentar det er knyttet forventninger til er Dødsårsak: Ukjent av Anniken Hoel fra Tromsø. Den har verdenspremiere på den internasjonale dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX 20. mars.

Hele fire av de filmene Filmfond Nord har bidratt til, ble invitert til den store filmfestivalen i Berlin i februar, og tre av dem hadde verdenspremie:

Oskars Amerika av Torfinn Iversen fra Sortland - produsert av Originalfilm og Mona Steffensen i Tromsø, Fra Balkongen av Ole Giæver fra Tromsø - produsert av Mer Film i Tromsø, samt Lyse Netter av Thomas Arslan - en tysk film spilt inn i Troms med Film Camp og Mer Film som co-produsenter. I tillegg ble Sameblod vist i Berlin.

Av de nærmere 11 filmmillionene Filmfond Nord bidro med i 2016, var seks millioner investeringer. Nesten fem millioner var statlige tilskuddsmidler som ble gitt til utvikling og produksjon. Hvordan investeringer og støtter fordeler seg på ulike produksjoner i 2016 finnes her.

Originalfilm AS
, click to open in lightbox
Originalfilm AS
Oskars Amerika - originalskrevet nordnorsk barnefilm.
, click to open in lightbox