Monstersuksess i utlandet for Rein Film

9. oktober er det duket for Norgespremiere for mysteriedramaet Monster på NRK.

28.09.201715:43 Linda Netland

Serien, som er en samproduksjon mellom NRK og Rein Film AS, har allerede blitt nominert til Prix Europa for beste TV-fiksjon og vunnet European Script Award, en pris Norge ikke har vunnet siden 1992. I tillegg har den også blitt kjøpt opp av den amerikanske TV-kanalen Starz.

Foruten at dette er et betydelig løft for norsk TV-drama i utlandet, er det også en milepæl for Finnmarksbaserte Rein Film AS, og produsent Mathis Ståle Mathisen.

- Monster er Rein Film sitt største prosjekt så langt, og jeg er ekstremt glad for tilliten vi har fått i NRK på dette prosjektet. Når serien nå gjør stor suksess før premieren på NRK, gir det oss stor tro på at Monster blir en stor reise for oss fremover, sier Mathisen.

Serien ble unnfanget av manusforfatter Hans Christian Storrøsten, basert på tidligere erfaringer med det barske Finnmarksklimaet. Når omgivelsene serien utspiller seg i har fått en såpass sentral rolle, passer det godt med Jørgen Johansson på foto.

Johansson har tidligere vært med på å forme det visuelle uttrykket til Nordic Noir, bla. gjennom serier som Forbrytelsen og Broen, og sammen konseptuell regissør Anne Sewitsky og regissør Pål Jackman følger vi den lokale politikvinnen Hedda (Ingvild Holthe Bygdnes) og spesialetterforsker Joel Dreyer (Jakob Oftebro) mens de beveger seg i et på mange måter lunefullt landskap på Varangerhalvøya.

- Jeg er utrolig stolt over å få lov til å være med på å vise frem Vardø og Vadsø i forbindelse med et så kult prosjekt som denne TV-serien er. Det føles godt å ha vært med på å vise at høykvalitets TV-drama kan produseres med Vardø som base. Nordnorske skuespillere i et unikt Finnmarkslandskap laget av NRK i samarbeid med Rein Film og nordnorske filmarbeidere viste seg å være en gulloppskrift, sier Mathisen, som også vil trekke frem støtten fra Filmfond Nord.

- Hadde det ikke vært for at Filmfond Nord gikk inn med 2 millioner kroner i dette prosjektet, så hadde ikke Rein Film sin deltakelse i prosjektet blitt like stor. Støtten sikret at veldig mange opptaksdager ble lagt til Varanger, og flere av fagfunksjonene ble gitt til nordnorske filmarbeidere. For mange freelansere ga dette prosjektet en forutsigbarhet over lengre tid som ikke er vanlig kost, sier Mathisen.

Mathisen er glad for at filmbransjen i nord har fått muligheten til å vise at den har seriøse muskler, og at det satses på store produksjoner. I tillegg har produksjonen fått betydning for lokalt næringsliv.

- Tjenesteytere som hotell og matleverandører satt igjen med en omsetning som var mye høyere enn det de vanligvis har i samme periode. Nå blir det spennende å se hvilken effekt serien kan ha på regionen etter hvert som den blir vist i flere land - kanskje kommer det rekende en rekke nye turister, sier Mathisen, som i likhet med Filmfond Nord gleder seg til Monsterpremiere.

Jørgen Johansson/NRK
, click to open in lightbox
Lukasz Zamaro
Produsent Mathis Ståle Mathisen i Rein Film
Produsent Mathis Ståle Mathisen i Rein Film, click to open in lightbox